Moerdijkseweg 10
4844 PD Terheijden
076-593 12 97

Madeira proeverij

Gepost op 15-07-2016

Voor onze regelmatig terugkerende gasten is dit product inmiddels wel bekend: Madeira. Vaak bekend als een drankje om mee te koken, of iets wat uw tante wel eens dronk voor het eten. Het is misschien een product met een ietwat stoffig imago, maar dit hoeft zeker niet meer zo te zijn. Het is een product in opkomst, en wij presenteren, schenken en vertellen er u graag meer over...

Op dinsdag 21 juni zijn Yannic en Wijnanda aanwezig geweest bij een Madeira Masterclass. Op naar Amsterdam, want om 15.30 uur werden zij verwacht in het Intercontinental Amstel Hotel om aanwezig te zijn bij de Masterclass Madeira, uitgenodigd door het Madeira Wine Institute. Tijdens deze Masterclass werd alles over Madeira uitgelegd. Van het eiland, het klimaat, tot de diverse stijlen Madeira die worden gemaakt. Een uitleg van Madeira, in notendop ;)

Tijdens de Masterclass proefde zij de volgende wijnen:

 1. Barbeito Sercial 20 years old - Ribeiro Real
 2. Henriques & Henriques Terrantez 20 years old
 3. Barbeito Tinta Negra 1998 - Medium dry - Ribeiro Real
 4. Cossart Gordon Bual 2005
 5. Blandy's Bual Colheita 2005
 6. Henriques & Henriques Boal 2000 Single Harvest
 7. Justino's Madeira Colheita 1995
 8. Justino's Madeira Colheita 1998

Het leukste aan deze Masterclass was wel, dat er zoveel verschillende huizen aanwezig waren. Op het hele eiland zijn slechts 8 Madeira makers te vinden. Op de proeverij waren er maar liefst 5 aanwezig! Een bijzondere samenkomst van verschillende huizen. Omdat je ze zo allemaal naast elkaar kon proeven, proefde je duidelijk ook de verschillende stijlen binnen de verschillende Madeira wijnmakers. 

Een korte samenvatting wat Madeira nu precies is...

Binnen Madeira wijnen kunnen we de volgende stijlen erkennen, van droog naar zoet:

 • Dry
 • Medium Dry
 • Medium Rich
 • Rich

Belangrijk is dat de wijnen altijd op deze manieren worden geproefd. Madeira bevat namelijk binnen alle stijlen een behoorlijk hoge zuurgraad. Wanneer u de Rich Madeira proeft voor de Dry stijl, zult u waarschijnlijk daarna weinig meer proeven en zal de Dry Madeira vooral erg zuur en ongebalanceerd uit de verf komen.

De 5 hoofddruiven die op het eiland zijn aangepland zijn:

 • Sercial (Dry)
 • Verdelho (Medium Dry)
 • Bual of Boal (Medium Rich)
 • Malmsey of Malvasia (Rich)
 • Tinta Negra

Waarom bij Tinta Negra geen omschrijving? Wel, dit is het meest aangeplante ras op het eiland Madeira. Tevens kan het in iedere gewenste stijl worden gevinificeerd zoals men wil. Komt u een fles Madeira tegen zonder aanduiding van druivenras? Dan is deze vrijwel altijd gemaakt van Tinta Negra. Uiteraard moet op deze flessen wel worden aangeduid in welke stijl de Madeira is gevinificeerd.

Voor de Madeira wijnen worden altijd deze Portugese druivenrassen gebruikt. Maar uiteraard zijn dit niet de enige. Zoals bovenstaande wijnen al omschreven vindt u bij deze wijnen ook een Terrantez. Dit druivenras wordt nog tussen slechts in 0,2% van de aangeplante druivenstokken gevonden. Vindt u een betaalbare Madeira gemaakt van Terrantez, koop hem dan meteen. Dit is namelijk een heel bijzondere Madeira. Qua stijl kunt u deze precies in het midden delen van Medium Dry en Medium Rich.

Aging
De Madeira wijnen kunnen op 2 verschillende manieren oud worden.

Estufagem
Bij Estufagem worden de wijnen opgeslagen in grote RVS-tanks. De wijn wordt door leidingen geleidt die worden verwarmd tot ongeveer 45 à 50 graden voor minimaal 90 dagen en totdat de juiste kwaliteit is behaald.

Canteiro
Canteiro is eigenlijk de oude manier van rijpen. De wijnen worden eigenlijk in houten vaten op een warme plek opgeslagen. Hierbij wordt de wijn blootgesteld aan zuurstof en warmte. De wijnen krimpen als het waren en oxideren. Hierdoor ontstaan er fantastisch mooie smaken en aroma's. Canteiro is eigenlijk de ouderwetse en duurdere variant van het rijpen van de wijnen.

Daarnaast wordt Madeira natuurlijk ook gemaakt in verschillende leeftijden:

 • Stijlen qua leeftijd (3 yrs, 5 yrs, 10 yrs, 15 yrs, 20 yrs, 30 yrs, 40 yrs en 50 yrs
 • Colheita (minimaal 5 jaar gerijpt op oude vaten)
 • Frasqueira (minimaal 20 jaar gerijpt op oude vaten)

Stijlen qua leeftijd

Bij deze wijnen is er altijd sprake van een blend. Er worden verschillende jaargangen door elkaar gemengd. Spreek je bijvoorbeeld van een 10 jaar oude Sercial, dan betekent dit niet dat er alleen maar 10 jaar of oudere wijnen zijn geblend. Het is ook niet zo, dat de gemiddelde leeftijd van deze wijn 10 jaar is. De aanduiding op de fles bij leeftijd is of de wijn voldoet aan een bepaalde stijl. Om dit etiket te mogen voeren maak je als wijnmaker een blend. Hiermee ga je naar het Madeira Insitute en laat je wijn proeven als zijnde een 10 jaar oude Sercial. Zij bepalen of de wijn voldoet aan de eisen waar een 10 jaar oude Sercial aan moet voldoen. Is dat zo? Dan mag je gaan bottelen. Is dit niet zo? Dan moet je een nieuwe blend maken. Mocht je blend nu te goed zijn voor 10 jaar oude, maar bijvoorbeeld wel doorgaan voor een 15 jaar oude Sercial? Dan moet je nog alsnog een nieuwe blend maken. Er wordt namelijk nooit geupgrade of gedowngrade. Klinkt allemaal erg ingewikkeld? Dat is het eigenlijk niet. Het is eigenlijk een beetje als whiskey of port. Madeira met deze aanduiding moet namelijk gewoon aan een bepaalde smaak voldoen.

Colheita
Colheita is een stijl die pas sinds januari 2015 wordt erkend. Het gat tussen de leeftijds-Madeira (om het zo maar even te omschrijven) en de Frasqueira Madeira's was te groot. Daarom heeft met de Colheita in het leven geroepen. Bij Colheita mogen de druiven alleen afkomstig zijn  uit één jaar, en minimaal 5 jaar hebben gerijpt op oude eiken vaten. Op de flessen is dus ten alle tijden een jaartal aanduiding en druivenras aanduiding aanwezig.

Frasqueira of Vintage
Bij Frasqueira wijnen is eigenlijk hetzelfde verhaal van kracht als bij Colheita. De druiven worden uit één jaar geoogst, van één druivenras. Maar in dit geval moet er dus minimaal 20 jaar houtlagering zijn geweest. Mocht een Colheita nou goed ontwikkelen, en je laat hem toch 20 jaar liggen en bottelt de wijn dan? Dan mag je het natuurlijk ook een Frasqueira of Vintage noemen. De wijnen worden dan al snel zo'n vijf keer meer waard!

Waarom oud eiken?
Het is in Madeira uit den boze om nieuwe vaten te gebruiken. Men koopt wel eens nieuwe vaten, maar deze worden dan eerst voor zo'n 10 jaar uitgeleend aan bijvoorbeeld de Whiskey industrie, zodat de nieuw houten smaak van het vat verdwijnt.

Trek gekregen in zo'n glas? We schenken verschillende soorten Madeira en laten u graag kennen met onze proeverij. Komt u er eentje (of twee) drinken?