Moerdijkseweg 10
4844 PD Terheijden
076-593 12 97

Lekkers uit de streek

Gepost op 02-11-2015

Zeewolf, asperges van 'Van Beek', zeekraal, aardappel en beurre blancNa een jaar hard werken vonden wij het eens tijd om een aantal mensen in het zonnetje te zetten en u eens een inzage te geven met welke leveranciers wij werken. Niets is zo leuk dan dat er iets op uw bord ligt dat we toch maar hier van het mooie Brabantse land hebben verkregen. Door het hele jaar heen zijn er volop streekproducten te vinden in de buurt. Gezien onze kaart zo snel wisselt, lees: om de 6 tot 8 weken, is het ontzettend leuk om de kaart telkens weer aan te passen aan het moois van het seizoen.

Begin dit jaar beginnen wij als restaurant al te denken aan.. Asperges! Het paasweekend is toch wel ongeveer de grens wanneer de eerste gasten beginnen te vragen om dit witte goud. En daarom moet je als restaurant zijnde, en zeker wanneer je in je eerste jaar zit, daar al vroeg over na te gaan denken. Uiteraard ging onze gedachte al snel naar de familie van Beek. Dit oer-Terheijdens bedrijf bestaat al jaren. De vroegste asperges komen van hun eigen land, tegenover de boerderij. Dit land wordt verwarmd, en daardoor is het dus mogelijk om als een van de eerste in Nederland asperges te oogsten! Ook hebben zij asperges van de koude grond en uit de kas, waardoor zij het gehele aspergeseizoen kunnen leveren!

Tijdens de aspergetijd begint langzaam alle bloei en groei weer op gang te komen, en als het langzaam aan warmer wordt begint al het moois weer langzaam groot te worden. Zo ook de aardbei! Menig persoon in Nederland zweert bij deze mooie rode vruchten, maar alleen de 'echte Nederlandse zijn de lekkerste! Na wat tips en rondbellen zijn we in het voorjaar terecht gekomen bij de familie van Haperen in Prinsenbeek. In hun familiebedrijf kweken zij aardbeien in kassen, op stellingen, in tunnelkassen en in de volle grond. In de kassen kweken zij zo al heel vroeg een prachtig mooie en, natuurlijk niet geheel onbelangrijk, heerlijke aardbei. Naast de rode vruchten kweken zij ook blauwe bessen, bramen en frambozen, en voor hun grootste afnemer experimenteren zij ook met een aantal nieuwe rassen. Oeroude kunde en innovatie in 'e'en bedrijf! Op zaterdag verkopen zij in het seizoen persoonlijk aan huis, maar op de andere dagen kunt u terecht in de zelfservice (tussen 7 en 21 uur).

Desserts verzinnen we hier bij Ripasso bij de vleet. En bij ieder dessert zit wel een klein beetje ijs. Ook dit komt uit de streek. We reizen af naar het mooie Made, en bezoeken ijsboerderij Dilven. Een kleine boerderij met zo'n 80 koeien. In dit bedrijf gebruiken zij al hun melk om ijs van te maken, daarom mag het de naam 'ambachtelijk' dragen. De familie Dilven werkt nauw samen, en zelf hun kleinsten nemen rustig de telefoon aan wanneer wij ons ijs bij hen bestellen. Bij Dilven maken ze onderscheidt tussen twee soorten ijs. Sorbet en room. Het sorbet ijs is gemaakt op basis van water. Lekker fris dus, en ook voor de lactose intolerante gast zeer geschikt. Roomijs is op basis van room, zoals u al raadt waarschijnlijk. Dit is veel voller van smaak. In het afgelopen jaar hebben wij al veel van onze 'eigen' smaakjes met hen samen gesteld. Denk maar eens aan het ijs van gin tonic, of de sorbet van pure chocolade. Maar ijsboerderij heeft ook al tal van andere eigen smaken. Zo is hun aardbei en kersenijs altijd op basis van sorbet, en niet op room, zoals dat meestal in de supermarkt is. Het ijs dat verkopen ze onder ander bij kaasboerderij Het Bosch in Made.

Ook bij de kaasboerderij in Made halen wij regelmatig hun heerlijke boerenkaas. De ruime keuze laat iedereens wensen uitkomen, maar de allerlekkerste vinden wij toch wel de overjarige boeren kaas. Dit is een heerlijke oude kaas, met van die lekkere zoutkristallen, maar dan wel zó heerlijk romig en smeuïg! Hmm... Ze hebben een zeer ruime keuze van jong tot oud en met specerijen en kruiden. De mysterieuze Biesbosch kaas blijft geheim, het enige dat u mag weten is dat er alleen maar kruiden uit de Biesbosch in zijn verwerkt!

Zoals u kunt zien valt er een hoop te vertellen, en dat zullen we in de toekomst dan ook doen! Lees regelmatig eens onze blog, en leer Ripasso kennen zoals geen ander, want het volgende onderwerp... tja, dat is natuurlijk nog een groots geheim. Tot snel! Enneehhh... indien u eens iets lekker proeft uit de streek, verklapt u dat geheim dan ook eens aan ons?!